Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı? Dünyada yılda 100 milyon ton elma tüketiliyor. Kırmızı, sarı ve yeşil renkli bu meyve, doğal sağlık iksiri. Tip 2 diyabet ve kansere karşı etkili. Kolesterolü de düşüren elmanın kan şekerini kontrol altında tutmasını istiyorsanız yeşil olanını tüketin. Didem Seymen’in haberi…
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
“Her gün bir elma, doktoru uzak tutar” sözü boşuna söylenmemiş. Bu söz 1866’da yazılmış Gal atasözünden geliyor: “Yatmadan önce bir elma ye, doktorun ekmek kazanmasını engelle.” Bilimsel araştırmalar da benzer sonuçları ortaya koyuyor; elmanın tip 2 diyabet, kolesterol ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğunu gösteriyor. BBC Türkçe, 2017’de yapılan 5 çalışmayı incelendi ve elma yemenin tip 2 diyabet geliştirme riskini yüzde 18 azaltığını ortaya koydu. 2022’de yayımlanan 18 çalışmanın analiz edildiği bir başka derlemede ise elma ya da elma türevli ürünlerin (örneğin elma suyu) tüketilmesinin, en az bir hafta boyunca sürdürüldüğü takdirde kolesterolü azaltabileceği sonucuna vardı.
‘Sağlık iksiri’/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
“Doğal sağlık kaynağı olan elma, doğru seçilip tüketildiğinde doğanın sunduğu bir sağlık iksiri” diyen Diyetisyen Ersin Özdemir, şu bilgileri veriyor:“Elma, yüzyıllardır sağlıklı yaşamak isteyenlerin başvurduğu temel gıdalardan biri. Yalnızca günümüzde değil; Türk kültüründen mitolojiye, dünya tarihinden Yeşilçam’a kadar birçok alanda da önemli sembollerden biri olmuştur. Yunan mitolojisinde güzellik tanrıçası Afrodit’in de elmayı çok sevdiği anlatılır. Eski Türkçede ‘alma’ olarak geçen kelime, meyvenin kırmızı rengine gönderme yapar.
Kabuğu da faydalı/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Elma; kırmızı, sarı ve yeşil gibi çeşitli renkleriyle farklı faydalar sunar. İçinde ‘malik asit’ ismini verdiğimiz bir asit var, bu vücudumuzda Krebs döngülerinde yani enerji santrallerine karışarak enerji santrallerinin daha düzgün, daha iyi çalışmasını sağlıyor. Yani bu malik asidi bir fabrikadaki filtreleme bacası gibi düşünebilirsiniz. O filtreleme bacası görevini aynı zamanda malik asit yani dolaylı yoldan elma yapıyor. Kabuğundaki antosiyaninler, flavonoidler ve pektin gibi maddeler, bağışıklık sistemini güçlendirip, sindirimi destekler. Pektin, kabızlık ya da ishal gibi sindirim sistemi problemlerinde dengeleyici etki gösterir.
C, A, E vitamini/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Meyvede bulunan fruktoz, basit rafine şekerden farklı. Elma aynı zamanda lif, vitamin, mineral ve az miktarda protein içerir. C vitamini açısından zengin, günlük ihtiyacın yüzde 60’ını karşılayabilir. Ayrıca magnezyum, potasyum, selenyum, çinko gibi mineraller de içerir. Kabuğundaki A, E ve bitkisel D2 vitamini ise kıymetlidir.”
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”